Een brandverzekering is de meest voorkomende schadeverzekering onder huiseigenaren en huurders. Een brandverzekering beschermt u tegen zowel directe als indirecte schade binnen en buiten uw huis. Uw brandverzekering dekt u ook als u brand- of waterschade aan anderen toebrengt.
Met een brandverzekering bent u verzekerd tegen schade aan uw woning en inboedel. Omdat de term 'brandverzekering' misleidend kan zijn, wordt er ook wel naar verwezen als woonverzekering. Een brandverzekering beschermt u tegen veel meer dan alleen brandschade. Ook waterschade, stormschade, vandalisme en sneeuw- en hagelschade zijn gedekt. Bovendien dekt het de burgerlijke verplichtingen jegens anderen.
Een brandverzekering, ook wel woonverzekering genoemd, bestaat uit een aantal veelvoorkomende dekkingen. U kunt er ook voor kiezen om meerdere verzekeringen aan te vullen om uzelf, uw eigendommen en uw inboedel optimaal te beveiligen.
Een brandverzekering kent verschillende dekkingen. Elke brandverzekering omvat de volgende dekkingen:
Mogelijk zijn er aanvullende dekkingen beschikbaar bij uw verzekeraar. Deze vallen onder uw verzekering; je kunt er niet tussen kiezen. Dit soort dekking richt zich vaak op de uitgaven die worden gemaakt als gevolg van een claim in plaats van op de schade zelf. Met "verhoogde dekking" bedoelen we het volgende:
Het kopen van een woning kan een aanzienlijk bedrag uit uw zak kosten. Als huiseigenaar wilt u uw eigendommen natuurlijk zo goed mogelijk beschermen. Als ondernemer helpt een brandverzekering u bij het beheersen / voorkomen van forse reparatiekosten. Het verdient de voorkeur om een brandverzekering af te sluiten die dekking biedt in nieuwwaarde. Zo weet u zeker dat u geen verlies aan reparatiekosten lijdt en dat u de woning volledig kunt restaureren.
Vanaf 1 januari 2019 zijn huurders in Vlaanderen verplicht een brandverzekering af te sluiten. Indien u een woning, een studentenkamer of een appartement huurt, wordt u geacht u een brandverzekering te hebben. U moet de huurwoning in dezelfde staat teruggeven als waarin u deze heeft ontvangen. Als u de schade heeft veroorzaakt, moet u deze herstellen.
Verder moet u uw aansprakelijkheid jegens derden verzekeren. Dat houdt simpelweg in dat u moet betalen voor alle schade die u anderen toebrengt. Een lekkage in uw badkamer zorgt bijvoorbeeld voor wateroverlast. U hebt de badkamer weer schoongemaakt na veel gekreun en gemopper, maar het lijkt erop dat het water is doorgestroomd naar het plafond van uw onderburen. Zij hebben nu een lelijke breuk in het plafond als gevolg van de waterschade, die gerepareerd moet worden. U dient dan de reparatie te betalen. Dit is waar uw brandverzekering van pas komt om u te helpen deze kosten te verhalen.
Het is ook een goed idee om uw persoonlijke bezittingen te verzekeren. Dit zijn allemaal uw eigen "losse" spullen, zoals meubels, keukenapparatuur, kleding, enzovoort. U bent als huurder niet verplicht een brandverzekering af te sluiten voor de meerwaarde. In uw brandverzekering bent u verzekerd voor de werkelijke waarde.
Als verhuurder in Vlaanderen wordt u geacht een brandverzekering te hebben. Het is essentieel om, net als een eigenaar, de brandverzekering van het verhuurde op nieuwwaarde te nemen. Uw huurder is alleen verantwoordelijk voor reparaties die direct door hem of haar worden veroorzaakt. Vliegt een tak door het raam door een hevige storm? Dan is het uw verantwoordelijkheid als verhuurder om contact op te nemen met uw brandverzekering. Voor schade aan gemeenschappelijke elektriciteitskasten en dergelijke kan ook een beroep worden gedaan op de brandverzekering van de verhuurder.
Heeft u als huurder geen brandverzekering heeft maar de eigenaar wel, dan kunt u kiezen voor de ontheffingsmogelijkheid. Dit betekent dat u als huurder niet aansprakelijk bent voor eventuele schade aan het pand die u onbedoeld laat ontstaan. De meeste eigenaren vragen een vergoeding in de vorm van bijvoorbeeld een hogere huur.
U bent niet beschermd tegen verplichtingen jegens anderen. Dit betekent dat als een brand in uw appartement schade veroorzaakt aan uw buren, u persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld voor de kosten. Hierdoor moet u als huurder een huurder brandverzekering blijven afsluiten.
Is een brandverzekering verplicht?