Domotica

In onze moderne woningen kunnen we automatisering niet meer negeren. Voor veel mensen roept de term "domotica" twee beelden op. Enerzijds is er het 'futuristische', volledig geautomatiseerde huis vol technologische snufjes. Alles is computergestuurd, van de garagedeur die automatisch opengaat tot het bad dat u op afstand vult zodat het dampt zodra u vermoeid thuiskomt. Domotica daarentegen gaat nog steeds gepaard met complexe technische problemen. Dit beeld geeft echter niet helemaal de werkelijkheid weer. Domotica is definitief over zijn kinderschoenen heen, is voor iedereen toegankelijk en niet meer weg te denken uit de woning van vandaag de dag.

image
image
01 /
Offertes aanvragen
image
02 /
Gratis & vrijblijvend
image
03 /
Kies voor een beste offerte

Onze tevreden klanten

Via Bestprice.be heb ik een lokale bedrijf gevonden. Heel tevreden met een keuze van de ramen.

Imre Van den Berge

Boekhouder.

Heel gemakkelijk en eenvoudig. Aangeraden!

Katrien De Bruyne

Leerkracht.

De bedrijf heeft zoals afgesproken alle werken gedaan. Top service!

Det Deprez

Manager.

De reden om Bestprice.be te kiezen

image
Bespaar tijd en geld
image
Groot Netwerk
image
Op basis van beoordelingen
image
Dichtbij uw huis

Verschillende soorten Domotica

image

BA-autoverzekering

Het is wettelijk verplicht.

image

Mini-omniumverzekering

Het is een extra autoverzekering van BA verzekering.

image

Full omniumverzekering

Het is volledig bescherming voor schade van een auto.

image

De bestuurdersverzerkering

Dekt je lichamelijke schade

image

De rechtsbijstandsverzekering

Als het tot een rechtszaak komt, zal die verzekering de kosten (gedeeltelijk) dekken.

image

Een bijstandsverzerkering

Helpt je als je een autopech hebt of een medische bijstand nodig hebt.

Wat is domotica precies?

Domotica verwijst naar alle technologische mogelijkheden, waaronder telecommunicatie en computers, die het huishouden automatiseren, huishoudelijke apparatuur bedienen en bewaken, de veiligheid van het huis garanderen, het comfort verhogen, enzovoort. Zo gaat dat in de dikke Van Dale.

Fabrikanten gebruiken een iets andere uitdrukking voor domotica, verwijzend naar een geïntegreerd systeem dat alle aangesloten elektrische apparaten in huis beheert met als doel comfort, communicatie, veiligheid, rationeel energieverbruik en flexibiliteit te vergroten. In beide situaties is domotica een volwaardig systeem dat alle mogelijke vormen van automatisering omvat: verlichting, verwarming, videofonie, inbraak- en brandbeveiliging, zonwering en rolluiken die allemaal via hetzelfde systeem aan elkaar gekoppeld zijn. Domotica maakt het leven gemakkelijker en kan u zelfs geld besparen op verwarming, koeling en elektriciteitsrekeningen.

Wat is de werking van zo'n domotica systeem?

Een domotica systeem houdt in dat enerzijds alle informatie van de apparaten wordt verzameld en anderzijds instructies worden gegeven aan het domotica systeem dat vervolgens bepaalde activiteiten gaat uitvoeren. Het hart van dit alles is een centraal systeem dat alle data ontvangt via laagspanningsbedrading (ook wel input genoemd). De bedieningsknoppen, evenals alle andere apparaten die gegevens naar het systeem sturen, bevinden zich op dit circuit. Dit centrale systeem analyseert de gegevens en garandeert vervolgens dat de apparaten die ingeschakeld moeten worden op het juiste moment stroom krijgen.

Voor en nadelen van domotica

Zoals alles in het leven heeft domotica zijn voor- en nadelen. Over het algemeen denken we dat het meer dan de moeite waard is, maar het is misschien niet voor iedereen, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren.

Voordelen van domotica systemen

Gemak: apparaten op afstand of via spraakopdrachten kunnen bedienen via domotica, ze volgens schema's kunnen instellen en zelfs kunnen synchroniseren met de zonsopgang en zonsondergang is niets dat niet handig is. Stelt u zich eens voor dat u 's ochtends naar beneden kunt komen voor een vers geroosterd brood zonder dat u op een knop hoeft te drukken!

Energiezuinigheid: hoe vaak heeft u de verwarming niet aan laten staan ​​terwijl u acht uur van huis bent? Met domotica kunt u dingen zoals thermostaten op schema's instellen om ervoor te zorgen dat u geen energie verspilt. Uit een onderzoek bleek dat met name Nest-thermostaten zo'n 12 procent kunnen besparen op de kosten voor verwarming en koeling,6 bijvoorbeeld. Dat betekent dat deze slimme thermostaten zich na verloop van tijd daadwerkelijk kunnen terugbetalen aan besparingen.

Veiligheid: Ten slotte zijn er veel slimme beveiligingsproducten in domotica die de veiligheid van uw huis kunnen verhogen, zoals sensoren voor deuren en ramen, beveiligingscamera's die mensen kunnen detecteren en videodeurbellen waarmee u overal met internet kunt begroeten wie er aanklopt.

Nadelen van domotica systemen

Kosten: IoT-apparaten zijn zeker duurder dan hun niet-wifi-verbonden tegenhangers. De gemiddelde slimme lamp kost bijvoorbeeld ongeveer €32, terwijl de gemiddelde gewone ledlamp ongeveer €5 is. Natuurlijk moet u rekening houden met de extra functies zoals afstandsbediening, dimmen, 16 miljoen verschillende kleuren en spraak integraties, om er maar een paar te noemen, maar over het algemeen is domotica niet goedkoop, afhankelijk van waar u winkelt.

Nieuwe technologie: aangezien IoT een relatief nieuwe technologie is, kunt u een aantal bugs tegenkomen, zoals apparaten die geen verbinding met internet hebben of vertragingen ondervinden, afhankelijk van het merk en model van de domotica.

Surveillance: als privacy een grote zorg is, dan is slimme beveiliging waarschijnlijk niets voor jou, aangezien gebruikers beelden live kunnen streamen vanuit de respectievelijke app van de camera. In plaats daarvan kunt u wellicht kiezen voor een lokaal alarmsysteem.

FAQ Domotica

Hoeveel kost domotica?

Elke woning kan een ander type domotica hebben, en het is mogelijk om uw gehele woning van binnen en van buiten te automatiseren of gewoon een paar specifieke gebieden en functies te automatiseren. Om deze reden is er een breed scala aan kosten verbonden aan domotica. Bijna alles is mogelijk, inclusief bediening op afstand van de talrijke handelingen van uw huis via telefoon of internet. Zo'n groot systeem (dat uiteraard in fasen kan worden gerealiseerd) vergt echter een flinke investering. Voor een basis centraal gestuurd domotica systeem bent u al snel meer dan 2500 euro kwijt. Eenvoudige automatisering kan voor een paar honderd euro.
Dat kan zeker. Als er echter geen leiding buizen in de muren zijn, zal het werk moeilijker zijn. Dan dient u uitsparingen te maken in de muren om de leidingen op te vangen, wat gestuukt en afgewerkt moet worden (schilderen of behangen). Als uw plafonds hoog zijn, kunt u mogelijk een vals plafond of een andere ruimte onder de vloer gebruiken om de domotica systemen te laten installeren.

Onze prioriteiten

image
Groot netwerk
image
Spaar je tijd
image
Kies de beste offerte
image
Maak een afspraak