De basis fietsverzekering dekt alle kosten die ontstaan als gevolg van diefstal van de fiets. De verzekeraar vergoedt een verzekerde fiets naar keuze op basis van nieuwe of tussentijdse waarde. Het is fijn om te weten dat niet alleen nieuwe fietsen, maar ook fietsen met een paar kilometer op de teller een fietsverzekering kunnen krijgen. Houdt u van een gewone stadsfiets, een mountainbike, een ligfiets of een racefiets? De verzekeraar dekt uw favoriete tweewieler, ongeacht het merk of model. De verzekerde kan er ook voor kiezen om zonder verplichtingen aanvullende dekking voor de schade bij de fietsverzekering af te sluiten. De verzekeraar vergoedt dus niet alleen de kosten als gevolg van diefstal van de fiets, maar ook eventuele schade door vandalisme of een ongeval.
Over het algemeen werken fietsverzekeraars op twee manieren: de fietsverzekering is gebaseerd op de nieuwwaarde van de fiets of op de afschrijvingswaarde. Dekking op basis van afschrijving betekent dat de verzekering met de verzekeringnemer spreekt een bepaald percentage af waarmee de waarde van de fiets maandelijks daalt. Bijvoorbeeld 1,2 of meer procent. Bij een ongeval of diefstal is de fietsverzekering op basis van de dagwaarde (maand waarin het ongeval of de diefstal heeft plaatsgevonden).
Fietsverzekering dekking op basis van nieuwwaarde betekent dat u als verzekeringnemer het volledige aankoopbedrag van de fiets vergoed krijgt. Met andere woorden, u bent geen geld kwijt omdat u al maanden of jaren op de fiets zit.
Niet te vergeten: een fietsverzekering vergoedt nooit de volledige vervangings- of huidige waarde van een fiets. Verzekeraars werken altijd met een eigen risico of vrijstelling. Meestal wordt deze vrijstelling gedefinieerd als een percentage van de waarde of kosten van de reparatie, met als minimum een aanvullende absolute waarde. Bijvoorbeeld 'Verzekeraar X dekt alle kosten die het gevolg zijn van het ongeval, met uitsluiting van 15% van de totale waarde'. Het belastingvoordeel is in ieder geval minimaal € 75. Fietsverzekeringen vergelijken is dus geen overbodige luxe indien u al uw mogelijkheden wilt afwegen.
Indien u al een inboedelverzekering heeft, hoeft u niet in alle gevallen een aanvullende fietsverzekering af te sluiten. Immers, als de fiets uit huis of garage wordt gehaald, grijpt de inboedelverzekeraar in (lees de inboedel). In tegenstelling tot de fietsverzekeraar ziet de inboedelverzekering (vaak) af van de eis dat de fiets op slot is en dat de originele fietssleutels aanwezig zijn. Verplichtingen die wel gelden in het geval van beroep bij een fietsverzekering. In dergelijke situaties zal de inboedelverzekeraar u vragen om eerst in beroep te gaan bij de fietsverzekeraar.
Vrijwel alle fietsverzekeringen komen alleen tussen bij diefstalschade als de fiets is voorzien van een ART-gekeurd slot wat goed vergrendeld was. Een goed werkend slot verkleint immers de kans op diefstal aanzienlijk. Fietsverzekeraars willen in hun lidmaatschapsovereenkomst een omschrijving, type slot en sleutelnummer. Kijk voordat u een fietsverzekering aanvraagt op de pagina of u een ART-gekeurd slot heeft.
De dekking van fietsverzekeringen varieert sterk. Waar de ene fietsverzekeraar alleen dekking biedt in België, bieden andere dekkingen in heel Europa of de hele wereld. Wil jij tijdens de vakantie als amateur wielrenner of sportliefhebber aan de slag? Controleer of de fietsverzekeraar schade of diefstal dekt tijdens een reis naar het buitenland. De boodschap is dus om fietsverzekeringen te vergelijken.
Behoefte aan een verzekering elektrische fiets? Elektrische fietsen worden steeds populairder in België. Een elektronische fiets kan immers in een oogwenk enorme snelheden halen, zonder dat daarvoor enige fysieke inspanning nodig is. Niet alleen ouderen zijn de laatste jaren geïnteresseerd geraakt in dit vervoermiddel, ook steeds meer jongeren bezwijken voor het gemak van de elektrische fiets. De logica schrijft voor dat ook het aantal ongevallen met elektrische voertuigen zal stijgen en er meer behoefte is aan verzekering elektrische fiets. Ondertussen raken jaarlijks zo'n 500 mensen gewond als gevolg van een ongeval dat terug te voeren is op elektrische fietsen. Op basis van deze stijging heeft de Belgische wetgever beslist om vanaf 1 oktober 2016 een duidelijk wettelijk kader voor elektrische fietsen op te nemen in het verkeersreglement.
Wat kost fietsverzekering?