Gietvloeren komen steeds vaker voor in moderne interieurs. En gelukkig maar, want een professioneel gelegde gietvloer is met zijn naadloze en elegante uitstraling een aanwinst voor elke woning. Een gietvloer zal het goed doen in een verscheidenheid aan moderne woningen vanwege het uitgebreide kleurenpalet en de toepassingsmogelijkheden.
Een gietvloer heeft de eigenschap zichzelf tijdens het leggen geheel plat te maken (het zogenaamde storten). Met andere woorden, in tegenstelling tot een betonnen vloer is de vloer zelfnivellerend en hoeft deze niet machinaal of met de hand te worden geëgaliseerd. Kunstharsgebonden vloeren (epoxy vloer en polyurethaan), cementgebonden vloeren en troffelvloeren zijn de drie soorten gietvloeren.
Epoxyvloeren worden vaak aangetroffen in industriële omgevingen. Epoxy hardt uit tot zeer verme toestand en geeft vervolgens een extreem slijtvast oppervlak. Een epoxy gietvloer is vloeistofdicht en eenvoudig te reinigen.
Het kan ook als binnen gietvloer worden gebruikt, maar er moet op worden gelet dat de ondergrond stevig is, anders breekt de epoxy. Een ander nadeel van epoxy vloeren is dat ze kunnen verkleuren bij blootstelling aan de zon. Dit gietvloer type heeft als voordeel dat het minder kost dan polyurethaan vloer en een hoogglans afwerking heeft. Vanwege scheurvorming kan een epoxy gietvloer niet worden gebruikt voor vloerverwarming.
Polyurethaan gietvloeren zijn, in tegenstelling tot epoxy, speciaal gemaakt voor gebruik als vloerbedekking in privéwoningen. Deze vloer zal niet breken en het risico op krassen is veel kleiner in vergelijking met epoxy, beton of hout. Doordat een polyurethaan gietvloer slechts 3 tot 5 millimeter dik is, kan deze ook als revalidatie vloer worden ingezet.
Polyurethaan is iets elastischer dan epoxy, voelt zachter aan en werkt goed bij vloerverwarming. Een vloeistofdichte polyurethaan gietvloer is eenvoudig te reinigen met een stofzuiger en een dweil. Natuurlijk is het ontbreken van naden en voegen wenselijk. Veel mensen geven juist om deze reden de voorkeur aan een gietvloer. Omdat er zoveel variaties in samenstelling zijn tussen de vele kunstharsgebonden vloeren, is het belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van de unieke eigenschappen.
Met dit soort gietvloeren kunt u dezelfde uitstraling hebben als een gepolijste betonvloer. Deze vloer is opgebouwd uit cement, bindmiddelen en tal van chemische toevoegingen en wordt in een laagdikte van 4 tot 8 mm aangebracht. Cementgebonden gietvloeren worden meestal gebruikt om bestaande vloeren te egaliseren of te herstellen.
Voor het afwerken van een cementgebonden gietvloer kan gebruik worden gemaakt van epoxy, een transparante laklaag of een waslaag. Verder zijn er verschillende zandtinten mogelijk. Cementgebonden vloeren zijn geen echte gietvloeren omdat ze veel fysieke arbeid vergen om een egaal oppervlak te krijgen. In praktijk worden ze echter vaak tot de gietvloer gerekend.
Troffelvloeren worden gemaakt door fijn zand en een epoxy- of polyurethaanhars te combineren. De primaire functie van de hars is om te fungeren als bindmiddel. Een troffelvloer wordt afgewerkt met verschillende lagen. De laatste laklaag beschermt de gietvloer tegen vocht en vuil. De matte of zijdeglanzende afwerking is een optie.
Een troffelvloer en vloerverwarming werken goed samen. Een troffelvloer is aan te raden omdat deze een meer open structuur heeft dan bijvoorbeeld een polyurethaan vloer. Warmte stijgt snel, waardoor het energieverbruik gemiddeld 30% lager is dan bij andere soorten vloeren. Troffelvloeren zijn per definitie geen echte gietvloeren vanwege hun beperkte zelfnivellerende vermogen.
Een gietvloer duurt normaal gesproken twee tot vier dagen om te leggen. Dit komt door de meerdere lagen die moeten worden aangebracht en de droogtijd waarmee rekening moet worden gehouden. Het grondoppervlak moet afdoende stevig, ruw en egaal gemaakt zijn. Meestal zijn kleine levelverschullen het probleem niet. Dit hangt echter af van het type gietvloer. Als er te veel niveauverschillen zijn, moet de ondergrond eerst worden geëgaliseerd. Bij het leggen van de vloer is een goede ventilatie essentieel aangezien er gebruik wordt gemaakt van chemische producten die een tijdelijke stank verspreiding kunnen veroorzaken.
Gietvloeren zijn extreem duurzaam en vlekbestendig. Ze zorgen voor een vloeistofdicht oppervlak dat zowel nat als droog gemakkelijk te reinigen is. Dit maakt het een bijzonder hygiënische keuze, vooral voor mensen met huisstofmijtallergieën. Gietvloeren zijn er in verschillende afwerkingen en geven de ruimte een strakke, moderne uitstraling.
De vlekbestendigheid van een gietvloer varieert afhankelijk van de afwerking van de toplaag, hoewel deze over het algemeen als uitstekend kan worden geclassificeerd. Zuren en vetten zijn geen probleem voor epoxy of polyurethaan. De vet gevoeligheid van cementgebonden vloeren is iets hoger dan die van kunstharsgebonden vloeren. Dit komt echter vooral door de beschermende afwerking.
Wat is prijs gietvloer?
Is het mogelijk om een gietvloer eruit te halen?