Hoe werkt een hospitalisatieverzekering precies? Iedereen die de vreselijke ervaring heeft gehad om te moeten betalen voor een medische opname of ziekenhuisopname, weet hoe duur het kan zijn. De wettelijke ziektekostenverzekering dekt immers niet de volledige kosten van een ziekenhuisverblijf. Hier kunt u gelukkig een zogenaamde hospitalisatieverzekering voor afsluiten.
Elke Belg is verplicht zich aan te sluiten bij de wettelijke ziekteverzekering. Bij een ziekenhuisopname vergoedt het ziekenfonds een groot deel van de medische kosten. Natuurlijk is niet alles mogelijk (reken op een terugbetaling van ongeveer 75 procent). U krijgt echter een bijdrage uit het deel dat u zelf moet dragen als u een hospitalisatieverzekering afsluit bij een ziekenfonds of een verzekeringsmaatschappij.
Indien u bijvoorbeeld betrokken bent bij een auto-ongeluk en naar het ziekenhuis wordt gebracht, kunt u te maken krijgen met rekeningen zoals een operatie, onderdak en medicijnen. Een hospitalisatieverzekering vergoedt u de volgende kosten, afhankelijk van de contractvoorwaarden van het verzekeringscontract:
Men kan op individuele basis een hospitalisatieverzekering afsluiten via een ziekenfonds of een verzekeringsmaatschappij. Dit houdt in dat individuen contact opnemen met hun eigen ziekenfonds, zoals Partena Ziekenfonds. De hospitalisatieverzekeraar vult dan een medische vragenlijst in om het risico van de medische aandoening te bepalen. Het is belangrijk om te onthouden dat een verzekeringscontract een puur vrijwillige overeenkomst is. Als de verzekeraar van mening is dat er te veel risico's aan uw functie verbonden zijn (bijvoorbeeld omdat er enkele jaren geleden een ernstige medische aandoening is vastgesteld), kan hij weigeren een hospitalisatieverzekering met u af te sluiten.
Naast de individuele hospitalisatieverzekering is er een collectieve hospitalisatieverzekering, voornamelijk via de werkgever. Als bijkomende loonbonus stemt het bedrijf ermee in om een hospitalisatieverzekering af te sluiten voor zijn werknemers (en misschien zijn gezinsleden). In dat geval wordt de verzekeringspremie betaald door de werkgever. De werkgever kan een bescheiden persoonlijke uitkering vragen, afhankelijk van de verzekeringsomstandigheden.
Het voordeel van een collectieve hospitalisatieverzekering ten opzichte van een individuele hospitalisatieverzekering is dat de individuele gezondheid van de werknemer geen invloed heeft op het al dan niet contracteren. Ongeacht de gezondheid van werknemer X of Y, biedt de hospitalisatieverzekering een enkel tarief voor alle werknemers.
Het vergelijken van hospitalisatieverzekeringen is de eerste stap bij het kiezen van een hospitalisatieverzekering. De volgende factoren kunnen van invloed zijn op de verzekeraar die u kiest:
Maatschappijen die dit type aanbieden zijn onder andere ethias hospitalisatie, DKV hospitalisatieverzekering, CM hospitalisatieverzekering en AXA hospitalisatieverzekering.
Wanneer heb ik de mogelijkheid om mijn hospitalisatieverzekering op te zeggen?