Houtskeletbouw heeft een lange geschiedenis over de hele wereld als een traditionele bouwpraktijk. Bij houtskeletbouw omlijst zwaar, groot hout de structuur in plaats van slanker dimensionaal hout. Een van de meest onderscheidende kenmerken van een houtskelet is het unieke schrijnwerk dat het hout bij elkaar houdt. De uiteinden van het hout zijn uitgehouwen zodat ze als puzzelstukjes in elkaar passen. Er wordt een gat geboord door beide te verbinden houtsoorten en er wordt een houten pen ingedrukt om de verbinding bij elkaar te houden. Er zijn veel soorten verbindingen die worden gebruikt in houtskeletbouw. Enkele van de meest voorkomende verbindingen zijn pen- en gatverbinding, zwaluwstaartverbinding, koppelverbinding en staalverbinding.
Een huis met houtskeletbouw stelt u in staat om de omlijsting van binnenuit te zien in plaats van deze te bedekken met gipsplaat of een ander soort materiaal. Het zichtbare houten frame verbindt u met de schoonheid van de natuur. De precisie van ouderwets vakmanschap wordt onthuld door de zichtbare, met de hand gesneden verbindingen, een kunstwerk dat u elke dag omringt.
Traditioneel houtskeletbouw is een beproefde constructiemethode. Huizen en schuren in verschillende landen hebben meer dan twee eeuwen gracieus gestaan, een bewijs van hun stevige constructie. Elk deel van het frame vervult een sleutelrol en werkt samen om een structuur te creëren die kan worden doorgegeven aan toekomstige generaties. Een frame dient ook als een mooi voorbeeld van hoe een gezin zou moeten functioneren, elk lid in zijn rol, om de sterke gezinsstructuur te completeren.
Een huis in vakwerkstijl, wanneer gebouwd met structurele geïsoleerde panelen, is zeer energiezuinig en heeft lage eigendomskosten in vergelijking met andere soorten constructies. De verbeterde efficiëntie in combinatie met lagere onderhoudskosten van houtskeletbouw zorgt voor besparingen op de lange termijn.
Na de oogst heeft een bos 40-60 jaar nodig om weer tot volledige oogstrijpheid te komen. Een huis met houtskeletbouw gebruikt minder hout dan traditionele, met stokken gebouwde constructies en gaat bovendien langer mee. Dit betekent dat een houten huis een echt duurzame constructie is.
Enkele van de factoren die van invloed zijn op de prijs houtskeletbouw zijn als volgt:
Bij houtskeletbouw is een normale richtprijs voor een afgewerkte woning gemiddeld 1.400 tot 1.750 euro per m2 gemiddeld (excl. btw en architect)
Hoe wordt een prefab houtskelet opgebouwd? Bij houtskeletbouw bestaat het skelet van het huis of gebouw uit in de fabriek gemaakte houten wanden. Zij isoleren de wanden en bekleden ze met een sterk plaatmateriaal. Hierdoor is de houten constructie behoorlijk robuust en kunnen de wanden het gewicht van het dak dragen. Er zijn talloze afwerkingen om uit te kiezen. De buitenmuren kunnen bekleed worden met mooi stucwerk, maar ook metselwerk of een ander soort gevelbekleding behoort tot de mogelijkheden. Binnenmuren zijn meestal bekleed met gipsplaat.
Lage kosten: houtskeletbouw is minder duur dan traditionele bouwmethoden. De bouwtijd wordt verkort omdat we de onderdelen snel ter plaatse kunnen monteren, wat de bouwkosten verlaagt.
Duurzaam en milieuvriendelijk: vrijwel alle onderdelen worden op bestelling geproduceerd. Hierdoor wordt er minder bouwafval gegenereerd. Daarnaast wordt er in het gebouw gebruik gemaakt van milieuvriendelijke isolatiematerialen.
Isolerend vermogen: Het isolatiemateriaal is uiterst efficiënt te verwerken in de wanden en het dak. Hout is van nature een uitstekende isolator. Hierdoor is houtskeletbouw een geschikte bouwmethode voor passieve woningen (woningen met een zeer laag energieverbruik).
Vochtproblemen: Het is van cruciaal belang dat er geen vocht in de houten constructie komt bij gebruik van houtskeletbouw. Vocht veroorzaakt schade. Daarom besteed men bij de aanleg van de constructie (ter hoogte van de fundering) extra aandacht aan het plaatsen van een waterkering. Dampschermen zijn ook ingebouwd in de wanden om te voorkomen dat condensatievocht de structuur binnendringt.
Houtskeletbouw is brandwerend, maar er moeten extra voorzorgsmaatregelen worden genomen om de brandveiligheid te waarborgen. De gevelbekleding van uw woning of bedrijf bestaat uit brandwerende materialen. Bij brand plaatsen we zogenaamde brandpluggen in de spouw om te voorkomen dat de brand zich naar andere delen van het gebouw verspreidt.
Lage warmteopslagcapaciteit: Hout van houtskeletbouw isoleert efficiënt, maar heeft een beperkte warmteopslagcapaciteit. Als gevolg hiervan kan uw huis of eigendom tijdens een hete zomer oververhit raken. Doordat steenachtige materialen een grote warmteopslagcapaciteit hebben, ervaart u dit minder snel in een stenen of betonnen huis. In een houten huis zijn daarom voldoende zonwering en ventilatie essentieel.
Een van de meest voor de hand liggende voordelen van het inhuren van professionele timmerlieden voor een houtskeletbouw project is dat ze u veel tijd kunnen besparen. Professionele timmerlieden hebben daarnaast altijd veel geschikt gereedschap tot hun beschikking. Indien u probeert uw project zelf te voltooien, moet u mogelijk investeren in alle timmermansgereedschappen. Sommige hiervan zijn erg duur en zullen u een behoorlijk bedrag kosten om zelfs maar te huren. Na dit alles zult u nog steeds niet in staat zijn om resultaten te produceren zoals een professionele timmerman.
Welke fundering voor houtskeletbouw?