Condensatieketel

Bent u toe aan een nieuwe ketel of moet u een bestaande vervangen? Dan is een condensatieketel het overwegen waard. Deze milieuvriendelijke warmtebron heeft een hoog rendement, wat u terugziet op uw energierekening. Het is goed om te weten dat er twee soorten condensatieketels zijn om uit te kiezen: een die op gas werkt en een die op stookolie werkt. Een condensatieketel heeft daarnaast ook behoorlijke voordelen.

image
image
01 /
Offertes aanvragen
image
02 /
Gratis & vrijblijvend
image
03 /
Kies voor een beste offerte

Onze tevreden klanten

Via Bestprice.be heb ik een lokale bedrijf gevonden. Heel tevreden met een keuze van de ramen.

Imre Van den Berge

Boekhouder.

Heel gemakkelijk en eenvoudig. Aangeraden!

Katrien De Bruyne

Leerkracht.

De bedrijf heeft zoals afgesproken alle werken gedaan. Top service!

Det Deprez

Manager.

De reden om Bestprice.be te kiezen

image
Bespaar tijd en geld
image
Groot Netwerk
image
Op basis van beoordelingen
image
Dichtbij uw huis

Verschillende soorten Condensatieketels

image

BA-autoverzekering

Het is wettelijk verplicht.

image

Mini-omniumverzekering

Het is een extra autoverzekering van BA verzekering.

image

Full omniumverzekering

Het is volledig bescherming voor schade van een auto.

image

De bestuurdersverzerkering

Dekt je lichamelijke schade

image

De rechtsbijstandsverzekering

Als het tot een rechtszaak komt, zal die verzekering de kosten (gedeeltelijk) dekken.

image

Een bijstandsverzerkering

Helpt je als je een autopech hebt of een medische bijstand nodig hebt.

Duurzaam

De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van centrale verwarming geweest, wat heeft geleid tot een sterk verbeterde kwaliteit van de huidige generatie condensatieketels. Door koeling, verwarming en oppervlakte verliezen verbruiken oudere ketels veel energie. Door te kiezen voor een condensatieketel kiest u ook voor een schonere atmosfeer en een lagere energiekost. Omdat de terugverdientijd van dit soort verwarming aanzienlijk korter is, is het snel de moeite waard om uw oude ketel te vervangen door een nieuwe HR-ketel.

Meer dan honderd procent efficiëntie

Condensatieketels zijn zeer efficiënt. Het rendement van traditionele verwarmingsketels lag rond de 80%. De huidige generatie ketels heeft daarentegen een rendement van maar liefst 109 procent. Is dat mogelijk? Ja, het rendement van traditionele ketels werd voorheen bepaald met een ander type berekening. Toen was de verwachting dat sowieso 7% van de energie verloren zou gaan. Destijds was de benchmark echter vastgesteld op 100 procent, niet op 93 procent. Als gevolg hiervan halen condensatieketels nu een rendement van 109 procent, ondanks het feit dat het werkelijke rendement van de condensatieketel iets lager is.

Hoe werkt een condensatieketel?

De warmte die een standaard cv-ketel produceert, is afkomstig van de verbranding van brandstof. Een condensatieketel werkt volgens het condensatie principe, waarbij de warmte uit de rookgassen wordt teruggewonnen. In een typische ketel gaat dit verloren. Deze extra warmte maakt het verschil in rendement. Bovendien kan een condensatieketel op lagere watertemperaturen werken dan een ouder model ketel, wat resulteert in minder warmteverlies.

Ketel met rookgascondensatie

Een condensatieketel produceert rookgassen bij het aanzuigen van verse lucht. Hiervoor wordt een dubbelwandige buis gebruikt. De dubbelwandige buis kan eindigen op het dak of op de gevel, afhankelijk van de configuratie en plaatsing van de ketel. Een dubbelwandige rookgasafvoer kost tussen de 100 en 200 euro per lopende meter, inclusief de gevel/dakdoorvoer en installatie.

Aan de norm NBN B 61-002 moet worden voldaan door een dubbelwandige leiding die wordt gebruikt om ketels te verwarmen. Omdat een condensatieketel condenseert, bestaat de kans dat condensatie bevriest in leidingen die niet in orde zijn. Dit kan de schoorsteen verstoppen en in extreme gevallen onherstelbare schade aan uw condensatieketel veroorzaken.

Condensatieketel of Hoogrendementsketels?

Een condensatieketel wint, net als een hoogrendementsketels, warmte terug uit verbrandingsgassen en waterdamp. De temperatuur van de gassen in een condensatieketel daalt tot onder het dauwpunt, terwijl reguliere hoogrendementsketels hun hoge rookgastemperatuur behouden. De waterdamp wordt hierdoor vloeibaar. Anders gezegd, de waterdamp condenseert, waardoor de ketel nog meer warmte kan opnemen en het rendement kan verhogen.

Wat voor soort condensatieketel is de beste?

Sinds 2015 zijn de minimumcriteria voor nieuwe verwarmingstoestellen verhoogd. Sinds september 2018 zijn de criteria nog strenger geworden. Sindsdien moeten nieuwe cv-ketels nog minder NOx uitstoten. Houd er rekening mee dat de meeste condensatieketel niet meer voldoen aan deze minimumspecificaties. Indien u een nieuwe ketel installeert of een oude vervangt, zorg er dan voor dat het een condensatie- of hoogrendementsketels is die nog steeds aan de normen voldoet.

Schakel de diensten in van een gerenommeerde expert. Deze laatste kan niet alleen verantwoordelijk zijn voor de installatie van de condensatieketel. Ook kan een specialist u op basis van zijn kennis en ervaring correct adviseren over het soort cv-ketel dat het beste bij uw situatie en wensen past.

Merken condensatieketels

Bij de aanschaf kunt u overwegen bijvoorbeeld te kiezen voor een condensatieketel van Vaillant. Dit is een zeer bekend en betrouwbaar merk waar u een goede garantie krijgt. Ook een Buderus condensatieketel zal u de bovengenoemde voordelen geven. Net als een condensatieketel van Mazout. Laat u adviseren omtrent het soort ketel wat voor uw woning geschikt is.

FAQ Condensatieketels

Wanneer condensatieketel vervangen?

Zodra de ketel ouder is dan 13 jaar. U zou serieus moeten overwegen om vanaf dat moment een nieuwe condensatieketel te plaatsen. Bijkomende gebreken treden vaak op na 1 tot 3 jaar, nadat een ketel ouder dan 13 jaar is gerepareerd, blijkt uit ervaring.
Afhankelijk van fabrikant ligt de condensatieketel prijs tussen de € 2.000 en € 7.500 (incl. btw en installatie). Indien u nog geen dubbelwandige rookgasafvoer heeft, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht.
Bij het vergelijken van condensatieketels is het van cruciaal belang om niet alleen rekening te houden met de prijs, maar ook met de winstmarge. Een ketel heeft een levensduur van 15 tot 20 jaar. U kunt veel geld besparen door een condensatieketel te kiezen met het hoogste rendement en de juiste verhoudingen. Werken met gekwalificeerde installateurs die over de relevante kwalificaties beschikken, is ook een must.

Onze prioriteiten

image
Groot netwerk
image
Spaar je tijd
image
Kies de beste offerte
image
Maak een afspraak