Indien u meer zonne-energie opwekt dan u thuis verbruikt, dan gaat het eigen risico naar het nationale energiesysteem. 's Avonds, als de zon niet schijnt, koopt u effectief de energie terug die u eerder op de dag (via het Invoertarief) heeft verkocht aan het Net. Dit heeft natuurlijk niet zoveel zin. U produceert ofwel te veel elektriciteit, ofwel te weinig.
Er zijn dan ook verschillende redenen waarom u mogelijk geïnteresseerd bent in een back-up van thuisbatterijen, en er zijn meer dan één manier om dit te doen. U kunt een thuisaccu aansluiten op het hulpprogramma om op te laden, maar een goede economische keuze is om zonnepanelen en batterijen voor zonnepanelen aan te schaffen met een thuisaccu die kan worden opgeladen door schone zonne-energie.
Door een zonnesysteem op het dak te koppelen aan accuopslag voor thuis, kunt u de accu opladen met uw eigen panelen in plaats van met de stroom die u van een nutsbedrijf koopt - en deze schone stroom kan dagelijks worden aangevuld. Als u een zonnesysteem op het dak bezit of overweegt, is het een goed moment om ook een back-up van de thuisbatterij te overwegen. De technologieën voor thuisbatterijen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk geëvolueerd en worden steeds goedkoper en efficiënter.
Met een thuisbatterij of -opslagsysteem kunnen zonne-energie klanten ongebruikte elektriciteit opslaan voor later gebruik in plaats van deze naar het net te leiden. Bij stroomuitval bieden uw thuisbatterijen back-up - omdat zonnepanelen op het dak zijn verbonden met het net, verliest u anders stroom tijdens een stroomstoring, zelfs als uw panelen zonlicht krijgen. Sommige thuisbatterijen kunnen ook via het elektriciteitsnet worden opgeladen.
De manier waarop uw thuisbatterij is geconfigureerd, kan van invloed zijn op de fiscale prikkels die u kunt claimen, dus u wilt er zeker van zijn dat u alle bijzonderheden van uw locatie begrijpt voordat u iets laat installeren. De hoeveelheid back-up stroom van de batterij is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte en capaciteit van uw thuisbatterij(en) en de energiebehoefte van uw huis. Uw thuisbatterij installateur moet u de details kunnen uitleggen en u helpen bepalen wat er beschikbaar en nodig is voor uw huis.
Nu de echte vraag... wat zijn de opties en welke moet u kiezen? We hebben enkele van de beste zonne-accu's op de markt bekeken en een lijst gemaakt die u kunt gebruiken om technologieën, capaciteit en duurzaamheid te vergelijken.
Loodzuur- en lithium-ion batterijen zijn de marktstandaarden voor thuisbatterijen. Er zijn technologieën in ontwikkeling zoals flow- en zink-lucht batterijen, maar het dalende prijskaartje van lithium-ion batterijen heeft ervoor gezorgd dat ze vandaag de enige grote marktspelers zijn voor residentieel gebruik.
Lithium-ion wordt aanbevolen voor thuisbatterijen op zonne-energie vanwege de lange levensduur en de hoge ontladingsdiepte - wat techneut is voor hoeveel van de capaciteit van de batterij kan worden gebruikt voordat deze moet worden opgeladen. Kortom, een hoge ontladingsdiepte betekent dat u meer kracht uit elke lading haalt.
Loodzuuraccu's zijn doorgaans goedkoper vooraf, maar hebben een kortere levensduur, meer onderhoud en een lagere ontladingsdiepte. Loodzuuraccu's zijn van het type dat auto's, boten, campers, enz. aandrijft.
Thuisbatterijen, zoals de Powervault en Tesla's Powerwall, kunnen helpen om deze kloof in vraag en aanbod in evenwicht te brengen. Deze zijn echter niet goedkoop en er zijn meerdere dingen om over na te denken voordat u zich vastlegt. Dus welke thuisbatterij moet u kiezen? Dit is van het volgende afhankelijk:
De capaciteit van de thuisbatterijen is de hoeveelheid energie (in kWh) die deze kunnen opslaan. Dit is niet hetzelfde als de geadverteerde 'totale capaciteit', aangezien een thuisbatterij nooit volledig ontladen mag worden. De Tesla Powerwall heeft bijvoorbeeld eigenlijk een 14kWh-batterij, maar wordt verkocht als 13,5kWh omdat dat zijn bruikbare capaciteit is. Het is belangrijk dat een accu nooit helemaal leegloopt, om schade te voorkomen.
Het uitgangsvermogen is de hoeveelheid energie die u uit de thuisbatterij kunt halen. Dit is echt belangrijk, en niet hetzelfde als de capaciteit. De capaciteit is hoeveel het kan bevatten, terwijl het vermogen is hoeveel u er tegelijkertijd uit kunt halen. Als uw thuisbatterij een grote capaciteit heeft, maar de snelheid waarmee u de opgeslagen energie kunt gebruiken laag is, is deze mogelijk niet krachtig genoeg om uw apparaten van te laten werken. U moet ervoor zorgen dat het uitgangsvermogen hoger is dan 2,6 kW, anders heeft het helemaal geen zin om thuisbatterijen te hebben!
Wat kosten thuisbatterijen?
Naast de initiële thuisbatterij prijs, moet u rekening houden met de installatiekosten en de mogelijke besparingen die u op uw energierekening kunt realiseren. Is gratis energie geproduceerd door uw zonnepanelen al een deuk op uw rekeningen? Als dat niet het geval is, is uw systeem waarschijnlijk niet groot genoeg om batterijen voor zonnepanelen de moeite waard te maken, omdat er geen overschot is om op te slaan.
Een andere vraag die u uzelf moet stellen naast wat kosten thuisbatterijen, is of u van plan bent lang genoeg in uw huis te blijven om de batterij terug te betalen? De thuisbatterij prijs is meestal minstens € 2000, plus installatie, en u kunt uw PV-systeem niet meenemen als u verhuist - dus u wilt op zijn minst uw geld terug hebben op de installatiekosten in besparingen op uw rekeningen, voordat je ergens anders heen gaat.
Een batterijsysteem voor thuis is altijd een investering voor de lange termijn, dus koop een systeem van goede kwaliteit, voor een goede thuisbatterij prijs en dat lang meegaat, ook al kost het u meer. Tel de door uw installateur opgegeven prijs op en deel deze door de bruikbare opslagcapaciteit om de beste waarde per bruikbare eenheid opslagcapaciteit te berekenen.
Hoe thuisbatterij aansluiten