Keuringen EPC en EPB

Allereerst het EPC attest

Wilt u een huis, appartement of studio kopen, verkopen of huren? Dan heeft u een EPC certificaat nodig dat up-to-date is. Wie is verantwoordelijk voor de totstandkoming van het document? Wat is een EPC keuring en welke informatie staat erop? Ontdek de antwoorden op deze en andere brandende vragen.

Voor verhuur of verkoop is een EPC onderzoek en EPC attest aanvragen vereist.

Het Energie Prestatie Certificaat (EPC) is een document dat de energie-efficiëntie van een gebouw certificeert. De EPC inspectie werd in 2008 gelanceerd door de Vlaamse overheid om kopers en huurders extra informatie te geven over de energie-efficiëntie van het vastgoed dat ze wilden kopen of huren. De huishoudfinanciën worden bezuinigd door stijgende energierekeningen en klimaatdoelstellingen worden steeds belangrijker. Alleen een energiedeskundige type A mag een EPC maken, die 10 jaar geldig is. Belangrijk: zorg dat u het EPC in uw bezit heeft vanaf het moment dat u uw huur- of koopwoning op de markt zet.

image
image
01 /
Offertes aanvragen
image
02 /
Gratis & vrijblijvend
image
03 /
Kies voor een beste offerte

Onze tevreden klanten

Via Bestprice.be heb ik een lokale bedrijf gevonden. Heel tevreden met een keuze van de ramen.

Imre Van den Berge

Boekhouder.

Heel gemakkelijk en eenvoudig. Aangeraden!

Katrien De Bruyne

Leerkracht.

De bedrijf heeft zoals afgesproken alle werken gedaan. Top service!

Det Deprez

Manager.

De reden om Bestprice.be te kiezen

image
Bespaar tijd en geld
image
Groot Netwerk
image
Op basis van beoordelingen
image
Dichtbij uw huis

Verschillende soorten autoverzekeringen

image

BA-autoverzekering

Het is wettelijk verplicht.

image

Mini-omniumverzekering

Het is een extra autoverzekering van BA verzekering.

image

Full omniumverzekering

Het is volledig bescherming voor schade van een auto.

image

De bestuurdersverzerkering

Dekt je lichamelijke schade

image

De rechtsbijstandsverzekering 546765657

Als het tot een rechtszaak komt, zal die verzekering de kosten (gedeeltelijk) dekken.

image

Verzekering

Als het tot een rechtszaak komt, zal die verzekering de kosten (gedeeltelijk) dekken. 657564645

Zorg dat u klaar bent voor de EPC keuring

Plan daarom tijdig een EPC attest in bij een energiespecialist. Hij of zij komt op het afgesproken uur en inspecteert de woning grondig. Daarna neemt hij de nodige maatregelen om het EPC certificaat op te stellen. Bereid u zo goed mogelijk voor op het bezoek van de energiespecialist. Dit kan worden bereikt door van tevoren zoveel mogelijk nuttige informatie te verzamelen en voor te bereiden. Hier is een lijst met de meest kritieke details die u kunt delen:

 • De plattegrond van uw woning architectonisch plan op schaal 1/50 of groter, de eisen van de architect schattingen en facturen van aannemers verwarmingsaudit.
 • EPC certificeringen voor de luchtdichtheidstest van onroerend goed na interventiedossier die eerder werden gegeven.

Maakt u zich zorgen of u deze gegevens kunt aanleveren? Ook zonder extra informatie is de energiedeskundige gekwalificeerd om een ​​geldig EPC certificaat te overleggen.

Score tussen A+ en F op de EPC keuring

Tijdens de EPC attest worden verschillende essentiële aandachtsgebieden onderzocht, waaronder het dak, de muren, de vloer, ramen en deuren. Ook kijkt hij naar de gebruikte isolatiematerialen en het verwarmingssysteem. Zo legt hij alle gegevens van de inspectie vast en verwerkt deze vervolgens met een speciaal daarvoor ontworpen softwareprogramma. Dit bepaalt de uiteindelijke EPC score van uw woning. Dan komt het eindproduct: het EPC certificaat. U kunt hier de volgende informatie op vinden:

 • de administratieve gegevens van uw accommodatie
 • op een overzichtelijke kleurenbalk wordt de energiescore weergegeven.
 • de contactgegevens en handtekening van de energiedeskundige de statistieken die zijn gebruikt bij de scoreberekening het benodigde energieadvies

Het verdient de voorkeur om bij het analyseren van de bevindingen rekening te houden met de algehele staat en ouderdom van uw huis. Een nieuwe woning met voldoende isolatie presteert bijvoorbeeld aanzienlijk beter dan een oudere woning met weinig of geen energiebesparende verbeteringen.

De energiescore van uw woning wordt boven de kleurenbalk weergegeven en wordt gemeten in kilowattuur (kwh) per vierkante meter (m2). Die waarde ligt altijd in het bereik van 0 tot 700. Bij nieuwbouw varieert deze normaal gesproken tussen 100 en 175 kWh/m2. Voor een bestaande woning is de EPC score hoger. Dit geeft aan dat er nog steeds initiatieven nodig zijn om de energie-efficiëntie te verbeteren.

Profiteer van de EPC inspectierichtlijnen

Na de EPC attest bevat het EPC certificaat een reeks suggesties om dat doel te bereiken. Op basis van de werfinspectie formuleert de energiespecialist deze. Omdat het suggesties zijn, bent u niet verplicht er direct gevolg aan te geven. Maak een geprioriteerde lijst van de meest kritische acties die uw huis nog energiezuiniger zullen maken nadat u ze volledig heeft gelezen.

De EPB keuring

Gebouwen in Vlaanderen die een stedenbouwkundige vergunning nodig hebben, moeten voldoen aan de zogenaamde EPB normen. EPB is een acroniem voor energieprestatie en binnenklimaat. Deze graad kadert in het streven van de Vlaamse regering om tegen 2050 de internationale klimaatdoelstellingen te halen, en in aangrenzende landen zijn gelijkaardige certificeringen nodig.

Welke EPB keuring criteria zijn van toepassing op uw project?

De EPB verslaggever kent de volgende EPB eisen:

 • K-peil, U-waarden en constructie knopen zijn allemaal criteria voor thermische isolatie
 • E-niveau energieprestatie-eisen
 • Passende ventilatie en het vermijden van oververhitting zijn twee behoeften voor het binnenmilieu
 • Verwarming energiebehoefte op jaarbasis

De classificatie die aan het gebouw wordt gegeven, bepaalt de criteria die van toepassing zijn op uw project. Bent u van plan er te gaan wonen of bijvoorbeeld een bedrijf te openen? De regelgeving die van toepassing is, wordt primair hierdoor bepaald.

Het soort werk dat wordt gedaan heeft ook een impact. Het maakt niet uit of het huis gloednieuw is of dat het een ouder huis is. De EPB criteria worden ook gebruikt om energie-efficiëntie te stimuleren tijdens een renovatie of een gespecialiseerd project.

Ten slotte is het van cruciaal belang om te kijken naar het jaar waarin de toestemming is aangevraagd. Om de zoveel jaar lijken de EPB criteria strenger te worden, met als uiteindelijke doel om in Vlaanderen zoveel mogelijk energieneutrale nieuwbouw op de markt te brengen.

In welke gevallen is een EPB keuring vereist?

Indien u een stedenbouwkundige vergunning heeft aangevraagd voor een gebouw in Vlaanderen tijdens bouw of verbouwing, is een EPB keuring vereist. U kunt een boete krijgen indien u onzorgvuldig bent bij het opstellen van de EPB aangifte. Hier zijn geen vaste bedragen voor; in plaats daarvan wordt het bedrag bepaald door de ernst van de inbreuk. Uiteraard is een grondig onderzoek vereist. Als uw E-peil lager is dan de norm, mag u daarentegen verwachten dat u minder moet betalen.

Wat zijn de uitzonderingen op deze EPB regel?

Bovenstaande regels zijn mogelijk niet in alle omstandigheden van toepassing. Dit geldt bijvoorbeeld voor aanvragen die vóór 1 januari 2006 zijn ontvangen. Verder is een onderzoek niet nodig als het bouwwerk tijdelijk is voor maximaal twee jaar of als het een piepklein, losstaand bouwwerk is. Tevens is een EPB keuring niet nodig wanneer de deelname van een architect aan een project niet vereist is. Houd er rekening mee dat deze lijst met uitsluitingen altijd wordt bijgewerkt en uitgebreid. De belangrijkste fasen in een EBP onderzoek zijn als volgt:

 • Om aan de eisen te voldoen, wordt vooraf een melder aangesteld. Deze persoon is verantwoordelijk voor het tijdig indienen van de EPB aangifte. Bij de Vlaamse overheid gebeurt dit digitaal. Dit dient te gebeuren binnen 12 maanden, hetzij na ingebruikname van het gebouw, hetzij na voltooiing van de werkzaamheden. Om administratieve boetes te vermijden, geldt de eerste datum, maar deze moet vijf jaar na de goedkeuring van de vergunning zijn.
 • Het correct uitvoeren van een EBP onderzoek is niet moeilijk, mits u goed geïnformeerd bent over de mogelijkheden. Indien u onnodige boetes wilt vermijden, wees dan niet bang om deskundige hulp in te roepen. Veel succes met het samenstellen van een EBP keuring conform de Vlaamse wetgeving.

FAQ Keuringen EPB en EPC

Hoeveel kost een EPB verslaggever?

Mocht u veel bouwen of extreem gaan verbouwen, dan moet u een EPB verslaggever inhuren. Hij of zij zorgt ervoor dat uw project voldoet aan de energiebehoefte. Naarmate die criteria strenger worden, is de waarde van een competente EPB verslaggever gegroeid. Maar hoeveel kost een EPB verslaggever?

Een EPB verslaggever kost u exclusief btw:

 • 850 tot 1050 euro voor nieuwbouw of extreme energie wijzigende renovatie.
 • 550 tot 750 voor kleine renovatieprojecten.

Onze prioriteiten

image
Groot netwerk
image
Spaar je tijd
image
Kies de beste offerte
image
Maak een afspraak