Eerst wat achtergrondinformatie over de Mazouttank ook wel stookolietank genoemd. Mazout (stookolie) wordt met behulp van een ketel omgezet in warmte. De mazout wordt in de ketel gebruikt om het water te verwarmen.
Dit water verwarmt vervolgens uw huis via radiatoren of vloerverwarming. Recente olieketels hebben een rendement tot 98 procent, dus u verspilt heel weinig warmte en energie. Alle huidige olieketels zijn condensatieketels. Traditionele oliekachels zijn sinds 2015 niet meer te koop. Elke verwarmingstechniek heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Om te verwarmen met mazout heeft u een mazouttanks nodig waar de brandstof in kan worden bewaard. De eerste stap is om erachter te komen hoe groot uw mazouttank moet zijn. Een typisch huishouden met een hoogrendementsverwarming verbruikt 2.000 tot 2.500 liter stookolie per jaar, waardoor een stookolietank van minder dan 3.000 liter nodig is. Vergelijk de voor- en nadelen om te zien of een condensatieketel op mazout en het gebruik van een stookolietank geschikt is voor u!
Het is veilig voor gebruik in woningen, appartementen, werkplaatsen en de industrie, aangezien olie niet ontbrandt onder de 50°C en er geen explosiegevaar is. Omdat een mazouttank niet klein is, heb je wat ruimte nodig om hem op te bergen.
Om de stookolietank warm te houden, moet deze regelmatig worden bijgevuld. Oliecondensatieketels zijn duurder dan gasketels en hebben jaarlijkse inspectie en onderhoud nodig.
Dan moet u beslissen of u een bovengrondse of ondergrondse mazouttank wilt. Beide soorten stookolietanks zijn er in twee varianten: Enkelwandige of dubbelwandige mazouttank. Om lekkage te voorkomen stellen wij een dubbelwandige mazouttank voor. Indien u kiest voor een enkele muur, zal de aankoopprijs iets lager zijn, maar u moet deze nog steeds afdekken om deze te behouden, waardoor uw spaargeld teniet wordt gedaan.
Ze zijn eenvoudig in elkaar te zetten en zien er geweldig uit in een garage of kelder. Moet u door een kleine deur? Kies dan voor een demonteerbaar stookolietank model dat ter plaatse gelast kan worden. Doordat een bovengrondse mazouttank goed bereikbaar is, is deze eenvoudig te onderhouden. Het nadeel is natuurlijk dat een bovengrondse mazouttank veel ruimte in beslag neemt. Als gevolg hiervan bestaan er ondergrondse mazouttanks.
Deze PVC-tanks zijn slank en onopvallend. Ze zijn eronder begraven, dus er is geen verspilde ruimte. Dat zijn de belangrijkste voordelen. Verder kleven er een aantal nadelen aan het gebruik van ondergrondse mazouttanks. Ze moeten regelmatig worden gecontroleerd en als er een probleem is, zijn ze moeilijk te vervangen of te repareren. Om moeilijkheden te voorkomen, dient u ervoor te zorgen dat de ondergrondse tanks voldoende verankerd is als er veel grondwater is. Bij bijvoorbeeld een betonnen funderingsplaat is dit denkbaar. Als u uw stookolietank ergens plaatst waar niet veel doorgaand verkeer is, dient u extra bekisting rond het mangat aan te brengen.
De installatie moet regelmatig worden onderhouden om het hoge rendement en de goede werking te behouden. Het is ook wettelijk verplicht om dit minimaal één keer per jaar te doen! Het onderhoud van de mazouttanken het verwarmingssysteem kan 1 tot 2 uur duren.
Na het onderhoud ontvangt u een reinigings- en verbrandingscertificaat met de naam en het goedkeuringsnummer van de technicus als bevestiging van de naleving van de wettelijke verantwoordelijkheden
Tijdens de installatie en daarna met regelmatige tussenpozen moet de mazouttank door een gekwalificeerd vakman worden nagekeken. Deze eisen gelden voor stookolietanks met een inhoud van minder dan 5.000 kg:
Sinds 2009 moeten alle mazouttanks na installatie en voor inbedrijfstelling worden gecontroleerd; ondergrondse tanks moeten daarna om de 5 jaar worden gekeurd; bovengrondse mazouttanks hoeven niet regelmatig te worden getest.
Voor stookolietanks met een gewicht van meer dan 5.000 kg gelden andere eisen:
- Na montage en voor inbedrijfstelling moeten alle mazouttanks worden gecontroleerd.Ondergrondse tanks moeten elke 15 jaar grondig worden geïnspecteerd en geïnspecteerd (of elke 10 jaar in stroomgebieden en beschermingszones); bovengrondse mazouttanks hoeven slechts eens in de drie jaar te worden gekeurd. Als de mazouttanks een inhoud hebben van meer dan 20.000 liter, moet elke 20 jaar een algemene controle worden uitgevoerd.
Houd er rekening mee dat als u meer dan 20 ton olie met het GHS02-teken of meer dan 50.000 liter olie zonder het GHS02-symbool wilt opslaan, u een milieuvergunning nodig heeft voor het plaatsen van uw mazouttank.
Wat kost een nieuwe mazouttank?
Waar mazouttank plaatsen?