Spuitkurk (gespoten kurk) kan onder andere worden gebruikt om gevels te coaten, te herstellen en extra te isoleren. Het beschermt de gevel tegen water en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Meer informatie over de kwaliteiten en kosten van een spuitkurk gevel vindt u hier.
Kurkkorrels, acrylharsen, plantaardige oliën en kleuren vormen spuitkurk. Door de fraaie en elegante uitstraling is het uitstekend geschikt als gevelbekleding. Naast de visuele waarde heeft het een aantal extra voordelen:
Vanwege de warmte-isolerende eigenschappen is spuitkurk voor gevels bijzonder populair. Doordat spuitkurk een hoge warmteopslagcapaciteit heeft, worden temperatuurveranderingen in huis minder. Als gevolg hiervan vermindert het energieverlies van binnenuit, wat uw energiekosten verlaagt.
U kunt het isolerend vermogen van gespoten kurk (3 tot 4 mm) niet vergelijken met dat van een isolatieplaat van bijvoorbeeld 8 cm dik vanwege de bescheiden dikte. Hierdoor wordt spuitkurk vaak toegepast als aanvulling op spouwmuurisolatie of gevelisolatieplaten. Een spuitkurk gevel fungeert tevens als akoestische barrière. Anders gezegd, het functioneert als een ruis buffer.
Dit geeft aan dat uw gevel geen water opneemt maar ademt. Geabsorbeerd vocht in de muur kan dankzij de waterdoorlatendheid toch ontsnappen. Dit is van cruciaal belang om vochtproblemen te voorkomen en een gezonde, vochtvrije leefomgeving te bieden.
Door het soepel aanbrengen van spuitkurk wordt het gevaar van koudebruggen verminderd en condensatieproblemen voorkomen.
Spuitkurk is er in drie korrelgroottes: fijn (0,1 mm–0,4 mm), normaal (0,4 mm–0,9 mm) en grof (0,4 mm–0,9 mm). Voor het afwerken van de gevel komt de grove korrelstructuur het meest voor. Voor binnentoepassingen heeft een fijne korrelstructuur de voorkeur.
Naast de verschillende korrelgroottes zijn er verschillende spuitkurk kleuren verkrijgbaar. Er wordt kleurpigment aan het mengsel toegevoegd om de gewenste kleur te krijgen. Het kan zijn dat u naast de vele gangbare spuitkurk kleuren ook een kleur op maat laat vervaardigen.
Als het metselwerk aan uw buitenkant nog in uitstekende staat is, kunt u er spuitkurk rechtstreeks op aanbrengen. Op deze manier blijft de metselwerkconstructie behouden. Houdt u van een glad oppervlak? Dan kan bijvoorbeeld de gevel eerst gecementeerd worden en daarna afgewerkt worden met spuitkurk. Het grote voordeel is dat u door deze vele mogelijkheden altijd een uitvoering kunt vinden die past bij uw buitenschrijnwerk, de inrichting van uw woning en uw eigen voorkeuren.
Spuitkurk is een duurzame en robuuste stof. Het is kras- en slijtvast, UV-bestendig en bestand tegen muur zout. Door de flexibiliteit van het materiaal is de kans op scheuren en breuken in de gevel relatief laag.
Hout, beton, metaal, kunststof, vezelcement, steen, gips, geverfde oppervlakken, enzovoort kunnen allemaal samen met spuitkurk. Zowel binnen als buiten: plafonds, binnenmuren, buitenmuren, gevelbekleding, enzovoort.
Kurk is een natuurlijk, biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar materiaal met een positieve CO2-balans.
Spuitkurk heeft geen extra verzorging nodig. Voor het verwijderen van vuil kan een tuinslang of een hogedrukreiniger worden gebruikt. Water is meestal voldoende, maar voor hardnekkig vuil kan een licht schoonmaakmiddel worden gebruikt. Door het waterafstotende karakter blijft er slechts een kleine hoeveelheid vocht op het oppervlak van gespoten kurk. Dit houdt ook in dat mossen en algen het moeilijker hebben om te overleven.
Een vakman bereid eerst de ondergrond voor. Om een goed resultaat en een effectieve hechting van de spuitkurk te bereiken moet de ondergrond goed zijn voorbereid. Ook vochtproblemen en andere schade aan de gevel moeten worden voorkomen.
Reinigen van de ondergrond: stof, losse verfresten, mossen, algen, schimmels en vuil moeten allemaal van de gevel worden verwijderd. Bij extreem vuile gevels is af en toe een gevelreiniging nodig.
Vochtproblemen in de spuitkurk gevel (optrekkend vocht, binnendringend vocht, etc.) moeten eerst worden aangepakt. Houd er rekening mee dat elk vochtprobleem om een unieke oplossing vraagt. Een professionele vocht afweerder kan u hierin het beste advies geven.
Herstellen van gevel schade: Eerst en vooral moeten scheuren in de spuitkurk gevel, zwakke voegen, poreus metselwerk en andere problemen worden aangepakt.
Doe-het-zelf lijkt misschien goedkoper, maar dat is niet altijd het geval. U heeft direct het juiste materiaal, de juiste ervaring en handigheid nodig om spuitkurk nauwkeurig en aantrekkelijk aan te brengen. Als u het werk zelf doet, moet u voor alle essentiële werkbenodigdheden zorgen, wat snel kan oplopen. Ook doe-het-zelf fouten zijn gemakkelijk gemaakt en kunnen snel oplopen in de uitgaven.
Het inhuren van een professional heeft een aantal interessante voordelen:
Wat kost spuitkurk per m2?