Steenstrips zijn geweldig voor het afwerken van isolatieplaten en renovaties aan huizen en gebouwen. Eerst wordt de buitenmuur bekleed met isolatiemateriaal. Daarna wordt het afgedekt met steenstrips. Hierdoor ontstaat een goed geïsoleerde en mooie buitengevel. Moet de buitenkant van de woning gemoderniseerd worden? Steenstrips zijn dan ook een perfecte oplossing. Steenstrips zijn namelijk erg sterk en behouden de uitstraling van een bakstenen muur. Is het nodig om een buitengevel te renoveren? In dit geval zijn ook steenstrips geschikt. Steenstrips zijn ongelooflijk duurzaam en het uiterlijk van een bakstenen muur blijft behouden.
De duurzaamheid van steenstrips komt door hun geringe dikte het feit dat ze eenvoudig te plaatsen zijn. Om de strips op een buitenmuur te plakken wordt een speciale lijm gebruikt en het is niet altijd nodig om deuren of ramen aan te passen. De dikte van een strip is meestal 2 cm. De lengte varieert van 18 tot 25 centimeter, terwijl de hoogte tussen de 4 en 8 centimeter ligt. Verdere voordelen zijn:
De natuur op zijn best! Wenst u uw muren te decoreren met natuursteenstrips? Kies dan voor natuursteenstrips samengesteld uit kwartsiet, leisteen of graniet. Steenstrips van licht beton of gips zijn ook een goede optie. Deze zijn qua uiterlijk en structuur bijna niet te onderscheiden van echte natuursteen en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen.
Kwartsiet- en granietsteenstrips zijn geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Leisteenstrips mogen alleen binnen worden gebruikt. Ze zijn in ieder geval niet geschikt voor vochtige omgevingen. Graniet- en leisteenstrips hebben ruwe oppervlakken die het kleurenspel van de natuursteen weergeven. De rug is wat gespleten of gezaagd. Het reliëfachtige oppervlak van leisteenstrips is enigzins gebroken, gehamerde en optisch gebogen. Reliëfmaterialen geven het eindproduct een samenhangend aspect. Leisteenstrips worden aan beide zijkanten en achterkanten gezaagd.
Binnen en buiten kunnen lichte betonsteenstrips worden toegepast. Ze kunnen altijd nat worden, maar ze moeten wel bedekt zijn met een waterafstotende substantie. Alleen binnen kunnen gipssteenstrips worden gebruikt. De steenstrips die zijn samengesteld uit licht beton of gips en hebben een natuurlijke uitstraling dankzij specifieke gietprocessen, materiaalformuleringen en kleurbewerkingen.
Gips- of lichtbetonsteenstrips zijn niet geschikt voor gebruik in een zwembad of vijver en evenmin ideaal voor horizontale dakbedekking. Het lage gewicht van gipssteenstrips is een technisch voordeel: ze zijn tot 50% lichter dan lichte betonsteenstrips. Dit houdt in dat het kan worden gebruikt om zelfs niet-dragende binnenmuren te bedekken.
U hoeft steenstrips niet per se te laten impregneren als u dat niet wilt. Impregneren kan nodig zijn indien de stenen zwaar worden belast en vervuild, zoals opspattend water op de plinten of rookvervuiling uit de schoorsteen. In dat scenario moet een specifiek middel worden gebruikt met een beschermend, ademend en waterafstotend effect.
Alvorens de steenstrips te impregneren, zorgt u ervoor dat ze goed droog en vrij van uitbloeiingen zijn en volg de aanbevelingen van de fabrikant van het impregneermiddel. Voordat u steenstrips op het hele oppervlak aanbrengt, kunt u dit het beste op een klein gebied testen. Het is ten zeerste aan te raden een vakman in te huren om dit soort werkzaamheden foutloos te laten verlopen. Indien u een kleurvast oppervlak wilt, brengt u op het oppervlak een kleur verbeteraar aan die is ontworpen voor natuursteen.
Niet alle grondstoffen die gebruikt worden bij de productie van steenstrips zijn identiek! Als gevolg hiervan kunnen er natuurlijke kleurvariaties in alle items voorkomen, waardoor de natuurlijke uitstraling van de stenen wordt benadrukt.
Uitbloeiingen kunnen in zeldzame gevallen optreden bij steenstrips. Dit is bijvoorbeeld zoutneerslag op het oppervlak dat door regen wordt weggespoeld. De uitslag is natuurlijk, tast de technische eigenschappen van de stenen niet aan en is dus geen reden tot paniek.
Wat kosten steenstrips per m2?