Vloerverwarming is een soort verwarming die onder het oppervlak van de vloer wordt aangebracht. Hierdoor wordt de vloer van uw woning lekker verwarmd, zodat u ook in de kou op blote voeten kunt lopen. U heeft de keuze uit verschillende vloerverwarmingssystemen. Over het algemeen zijn er twee soorten vloerverwarming: droogbouw en natbouw. Bij een natte bouwtechniek worden de buizen in cement ingegraven. Op de vloer is een droogbouw techniek, zoals noppenplaten, aangebracht.
Vloerverwarming maakt gebruik van warmtestraling om uw vloer gelijkmatig te verwarmen. Door de gelijkmatige verdeling zijn er in principe geen temperatuurveranderingen in de ruimte. Daardoor wordt de temperatuur als bijzonder aangenaam ervaren. Een thermostaat kan worden gebruikt om de vloerverwarming vanaf een centrale locatie te regelen. U kunt een elektrische thermostaat configureren om de temperatuur naar uw voorkeuren in te stellen. Als het stralingsoppervlak groot genoeg is, is vervanging van de centrale verwarming ook haalbaar. De hoeveelheid geproduceerde warmte van de vloerverwarming wordt bepaald door elementen zoals temperatuur, soort en dikte van de vloer.
Het is een techniek waarbij de leidingen en slangen van vloerverwarming in een cementlaag worden gelegd. Om de samentrekking en uitzetting van de verwarmingsbuizen effectief te beheersen, is wapening vereist. Dit kan met een gewoon wapeningsnet. Staalvezel versterking is een uitstekend idee. Omdat er voldoende inbouwhoogte voor dit type vloerverwarming is, is het geschikt voor nieuwbouwwoningen. De montagehoogte dient tussen 16 en 20 cm te zijn.
Een vloerverwarming droog systeem is ideaal voor een bestaand huis, een verbouwingsproject of het bouwen van een nieuw huis met een houten skelet en hardhouten vloeren. Het vloerverwarming droog systeem wordt in vorm van isolatieplaten gelegd in plaats van een cementvloer. Als gevolg hiervan wordt de belasting aanzienlijk verlaagd. De vloerbedekking kan dan gemakkelijk op de plaat worden gelegd. Het belangrijkste voordeel is dat het huis aanzienlijk sneller opwarmt.
Laten we eens kijken naar enkele voordelen en kenmerken van een vloerverwarming droog systeem.
Er zijn drie soorten elektrische vloerverwarming. Matten, elektriciteitsdraden en foliesystemen zijn beschikbaar. Het voordeel van dit soort zijn de goedkope installatiekosten en het gemak en de snelheid waarmee het kan worden geïnstalleerd. Bij deze methode worden sleuven in de bovenkant van de cementdekvloer gesneden. Doordat de leidingen bovenin de dekvloer liggen, warmt de elektrische vloerverwarming snel op.
Uiteraard verdient het de voorkeur om de volledige vloerverwarming door een vakman te laten installeren. Doordat een vloerverwarming professional regelmatig vloerverwarmingen installeert, kan hij of zij voor een aanzienlijk beter resultaat zorgen. Het is aan te raden om te zien wat er allemaal mogelijk is. Overweeg al uw mogelijkheden om een prachtige vloer te krijgen.
U heeft twee opties als het gaat om wandverwarming. Wandverwarming kan worden geïnstalleerd met behulp van waterleidingen of elektrische draden. Ook is er wandverwarming met radiatoren en infrarood panelen verkrijgbaar. U kunt wandverwarming in uw wanden laten inbouwen of kiezen voor wandverwarming waarbij radiatoren, panelen, etc. op de wanden worden aangesloten. Of het nu gaat om primaire verwarming of bijverwarming (bijvoorbeeld in de badkamer).
Dat is grotendeels afhankelijk van uw omstandigheden en voorkeuren.
Wandverwarming kan in de constructie worden opgenomen. In goed geïsoleerde woningen met het juiste wandoppervlak kan ingebouwde wandverwarming zelfs als primaire verwarming fungeren. Wandverwarming wordt daarentegen vaker gebruikt als aanvullende warmtebron in bijvoorbeeld de badkamer.
Het kan zijn dat u wandverwarming op uw muur laat plaatsen in plaats van deze in de muur te laten integreren. Deze vorm van wandverwarming kan gebruikt worden als primaire warmtebron (via radiatoren of infraroodpanelen) of als secundaire warmtebron (bijvoorbeeld via een elektrische radiator of infraroodspiegel in de badkamer).
Wat is prijs vloerverwarming per m2?